‘Oh Carol’ en ‘Will You Love Me Tomorrow’

‘Oh Carol’ en ‘Will You Love Me Tomorrow’

Twee van de nieuwe nummers op onze playlist zijn ‘Oh Carol’(Neil Sedaka) en ‘Will You Love Me Tomorrow’(The Shirelles). Klassiekers uit het genre, maar is dit puur toeval? Ontdek hoe Carole King de rode draad in dit verhaal is…

Neil Sedaka (Oh Carol)

Dat de man bakken talent en ambitie had, mocht al vroeg blijken. In zijn prille tienerjaren was hij al gebrand om songs uit te geven. Zijn hele leven en studie stonden in het teken van de muziek. Hij studeerde af aan de vermaarde Julliard School of Music. Daar was hij trouwens jarenlang actief als klassiek concertpianist.

Maar we lopen vooruit. Nadat hij afstudeerde van de middelbare school vormde hij samen met enkele klasgenoten een doowop band, The Tokens. Na enkele regionale hitjes scoorden ze een monsterhit met het internationaal bekende ‘The Lion Sleeps Tonight’.

Ondertussen was hij al een parallelle loopbaan begonnen als solo-artiest en, hoewel zijn singles geen grote hits werden, kon hij wel overtuigen als solozanger. RCA nam hem in hun stal op, maar de singles die daaruit kwamen flopten grotendeels.

Sedaka’s manager overtuigde RCA toch om hem nog een kans te geven. Omdat dit zijn laatste kans was om alsnog te scoren, kocht hij de grootste hitsingles van die tijd en beluisterde ze aandachtig. Hij bestudeerde de zangstructuur, de akkoorden en harmonieën en de teksten. Zo ontdekte hij dat ze alle een gelijkaardige muzikale structuur hadden. Met die nieuwe muzikale inzichten besloot hij te werken aan wat daadwerkelijk zijn reddende hit zou worden: ‘Oh Carol’. (Behoorlijk nieuw hierbij was alvast het gebruik van gesproken vers, het ‘ parlando.’)

Dit nummer was genoemd naar het vriendinnetje dat hij had gehad tijdens de middelbare schooltijd, Carol Klein. Deze Carol werd later bekend als zangeres en songwriter Carole King (zie verder). Carole King zou er later trouwens een ambitieloze parodie op zingen, ‘Oh Neil’.

The Shirelles (Will You Love Me Tomorrow)

Zij waren een van de eerste fifties meidengroepen die bovendien hun eigen hits schreven.( Oorspronkelijk gingen ze door het leven als ‘the Poquellos’.) De groep bestond uit Shirley Owens, Addie “Micki" Harris, Beverly Lee, en Doris Coley.

Tijdens een talentenshow in hun middelbare school werden ze met hun a capella melodieën meteen opgemerkt. Een enthousiaste vriendin drong aan dat ze in haar moeders geluidsstudio (Tiara Records) hiervan een opname zouden maken. Moeder Florence Greenberg bedacht voor hen meteen ook een meer commerciële naam, gebaseerd op de leadzangeres , Shirley (Owens), in combinatie met ‘The Chantels’. Zo kwam ze uit bij ‘The Shirelles’.

Hun eerste single, ‘I Met Him on a Sunday’, werd meteen een hit. Tournees volgden, maar ze konden hun succes niet verzilveren met daaropvolgende singles en Decca, bij wie ze intussen onder contract zaten, liet hen eind 1958 vallen.

Een jaar later begonnen ze aan een comeback, en slaagden erin om als voorprogramma op te treden voor grotere sterren. Nieuwe singles sloegen echter niet echt aan. Maar in de zomer van 1960 kwamen songschrijvers Carole King (zie hierboven) en echtgenoot Gerry Goffin met een nummer (‘Tomorrow’) op de proppen. Hoewel The Shirelles het nummer ‘te blank’ vonden klinken, namen ze het toch op. Intussen werd het herdoopt tot ‘Will You Love Me Tomorrow’, een up-temposong met een toch wel vooruitstrevende tekst voor die tijd.

Dit was het begin van een ongezien succes voor de zwarte meidengroep. Ze begonnen uitgebreid te touren met de absolute hitmakers van die tijd: Dion, Chubby Checker, Ray Charles, The Coasters, Fats Domino, The Drifters, Bo Diddley, en, jawel, Neil Sedaka....

Contactform